Thursday, December 5, 2013

Brands are shaping the future of the planet

By Tina Ly.

On 20th November, Unilever has launched its first consumer-facing sustainability campaign on 5 markets: the UK, US, India, Brazil and Indonesia! The campaign aims to engage people to create a better future for the next generations. But the effects may go even beyond…

Initiatives like Project Sunlight or Pepsi Refresh Project show how much brands have leading roles in shaping people’s behavior towards the environment. Not only direct consumers are being influenced by the campaigns’ messages, Marketing and Creative staff to reconsider the importance of communicating about sustainability to their consumers.

Pepsi Refresh Project
In 2010, after 23 years of tradition, Pepsi decided to not advertise during the mythic Super Bowl night in the US. But instead, award 20 million dollars in grants to people who wanted to make the world a better place. How? The concept of the project was to foster actions for the social good or ideas that had a positive impact on the community. In a way, people were invited to become social entrepreneurs and submit their ideas or their causes to key stakeholders: their peers, that is to say consumers. Consumers were voting for the ideas and grants were attributed accordingly. The results were not only amazing in terms of Marketing - a billion media impression within the 3 first months of 2010 – but also and especially how awareness towards social causes was raised.




Project Sunlight
With Project Sunlight, Unilever wants to go beyond its product brands. As Unilever’s senior vice president of marketing, Marc Mathieu, said “This is about having a broader ambition and purpose for the company. We want to establish an umbrella platform that shows all Unilever brands that have contributed to making the world better.” The campaign relies on the How Children Inspire Sustainable Living research published last August, which has been commissioned by Unilever. The research highlights are as follows:
·         Children can be not only the motivation but also the trigger to inspiring more adults to change their lifestyles and turn good intentions into positive action.
·         Children have a natural optimism about the future.
·         Children care more about global issues than we think they do.



Among the nations surveyed, perceptions were found to be different: India and Indonesia appeared to be more positive about the future than their American and British peers, and also more concerned about global issues.

Besides, based on the research children should not be underestimated, they are concerned about main global major problems:
·         World hunger (78%),
·         Children dying from preventable diseases (77%)
·         Man’s impact on the planet (76%).


Children’s concern for global issues (source: How Children Inspire Sustainable Living research)


Sustainability campaigns: the key differentiation

In its campaign, Pepsi Refresh Project pointed out something very crucial: consumers are not making their decision based on the product itself anymore, but based on the perception a brand inspire them. For the last years, the two most famous soft drinks brands are launching more and more campaigns with high social attributes that also strongly engage their consumers. Hopefully such campaigns will not only inspire competitors but also all other brands!


DECEMBER 2013 - QUOTE OF THE MONTH!

Shahrukh Khan, Indian film actor, VO of Unilever’s Project Sunlight campaign:

“Because there’s never been a better time to create a brighter future for everyone on the planet, or those, yet to come.” 

ARALIK 2013 - Ayın sözü

Shahrukh Khan, Hintli film aktörü, Unilever’in Project Sunlight kampanyasının sesi:
“Gezegendeki herkes ya da bu gezegene henüz gelmemişler için daha parlak bir gelecek yaratmak için bundan daha iyi bir zaman olmamıştı.”

Markalar gezegenin geleceğini şekillendiriyor

Tina Ly.
Unilever 20 Kasımda bugüne kadar tüketiciye dönük yaptığı en büyük kampanyasını beş pazarda lanse etti; Birleşik Krallık, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve ABD. Kampanyanın amacı insanları gelecek nesiller için daha iyi bir gelecek yaratmak için etkileşime davet etmek.
Project Sunlight ya da Pepsi Refresh Project gibi inisiyatifler markaların insanların çevreye karşı olan davranışlarını şekillendirmede ne kadar öncü bir rol oynayabileceklerini gösteriyor. Kampanyaların ilettiği mesajlardan sadece doğrudan tüketiciler etkilenmiyor, pazarlama ekiplerinin ve kreatif ekiplerin elemanları da tüketicilerle sürdürülebilirlikle ilgili iletişim kurmalarının önemini tekrar gözden geçiriyor.
Pepsi Refresh Project
2010 yılında, 23 yıllık bir gelenekten sonra, Pepsi ABD’de Super Bowl gecesi reklam yayınlamamaya karar verdi. Bunun yerine 20 milyon doları dünyayı daha iyi bir yer yapan insanlara bağış olarak vererek onları ödüllendirecekti. Ama nasıl?
Projenin konsepti sosyal fayda ya da toplum üzerinde olumlu etkiye sahip olan fikirler için yapılan aktiviteleri desteklemekti. Bir bakıma insanlar sosyal girişimciler olmaya ve fikirlerini ya da davalarını kilit hissedarlarla (akranlarıyla, yani tüketicilerle) paylaşmaya davet edilmişti.
Tüketiciler fikirleri oyluyorlardı. Sonuçlar sadece pazarlama (2010 yılının ilk üç ayında bir milyar medya izlenimi) açısından değil sosyal meseleler konusunda uyandırılan farkındalık açısından da mükemmeldi.
Project Sunlight
Project Sunlight ile birlikte Unilever ürün markalarının ötesine geçmek istiyor. Unilever’in Kıdemli Pazarlama Başkan Yardımcısı Marc Mathieu’nun da söylediği gibi: “Bu, şirketin daha büyük bir hevesi ve amacı olmasıyla ilgili. Biz dünyayı daha iyi bir yer yapmaya katkısı olan tüm Unilever markalarını gösteren bir şemsiye platform kurmak istiyoruz.”
Kampanya geçen Ağustos ayında yayınlanan ve Unilever’in yaptırdığı How Children Inspire Sustainable Living araştırmasına dayanıyor. Araştırmanın vurguladığı noktalar şunlar:
• Çocuklar yetişkinlerin yaşam tarzlarını değiştirmeleri ve iyi niyetlerini pozitif eylemlere dönüştürmeleri için onlara sadece motivasyon değil aynı zamanda ilham kaynağı olabilirler.
• Çocukların geleceğe yönelik doğal bir iyimserlikleri var.
• Çocuklar küresel problemlere bizim düşündüğümüzden daha fazla ilgi gösteriyorlar.

Araştırma kapsamındaki ülkeler arasında farklı algılar tespit edildi: Hindistan ve Endonezya, gelecekle ilgili Amerikalı ve İngiliz yaşıtlarından daha pozitif düşüncelere sahip ve küresel meseleleri daha çok umursuyorlar.
Bunun yanında, araştırmaya göre çocukları küçümsememeliyiz, onlar dünyanın en büyük problemleriyle ilgileniyorlar:
• Dünyada açlık (%78),
• Önlenebilir hastalıklardan ölen çocuklar (%77)
• İnsanların gezegen üzerindeki etkisi (%76).
Kampanyalarda kilit ayrım
Pepsi, Refresh Project kampanyasında çok önemli bir noktaya dikkat çekti: Tüketiciler artık kararlarını ürünün kendisine bağlı olarak değil markanın onlara nasıl ilham verdiği algısına bağlı olarak veriyorlar. Son iki yıldır, en ünlü gazlı içecek markası artık daha çok sosyal nitelikleri yüksek olan ve tüketiciyle güçlü bir etkileşim kuran kampanyalar başlatıyorlar. Umarım bu tarz kampanyalar sadece rakipleri için değil diğer tüm markalar için de ilham kaynağı olur.

Tuesday, November 5, 2013

NOVEMBER 2013 - QUOTE OF THE MONTH!

Feike Sijbesma, CEO of DSM, October 2013:


“Sustainability is of real value for the company and is increasingly a business driver as well.”

Social attributes: a brand’s key factor for customers’ loyalty?

By Tina Ly.

So far, how Marketing has evolved? Before, as consumers, we cared about how functional a product was. Then, we were attracted by brands triggering some emotions and feelings. Now, we are attracted by brands with which we have a relationship. As such, brands are more and more concerned by the social image they vehicles and thus by how they are perceived by consumers. As a result, not only partnerships between companies and NGOs are increasing, but in terms of figures, cause marketing industry has exploded: from USD 120 million in 1990 to USD 1.62 billion in 2010.  

RELATIONSHIP WITH A BRAND DOING CAUSE MARKETING
For today’s consumers, functionalities of a product do not matter so much. What do they care about then? Today’s consumers are more looking at what a whole brand is, what a brand does, not only in terms of economic impacts, but more in terms of actions for the society and the environment.


According to the Social Impact Study conducted by Cone Communications this year on the US market, 71% of US consumers believe that it is businesses ‘duty to contribute to social or environmental issues.





Besides this study also shows that most of US consumers:
·         (82%) consider a company’s social and environmental commitment before making decisions about what to buy or where to shop.
·         (89%) are likely to switch brands to one that is associated with a good cause, given similar price and quality.
In Turkey, the 2012 Turkish Sustainability Academy study showed similar trend with 90% of Turkish consumers feeling closer to brands that offer greener products.

CSR: A MUST FOR CAUSE MARKETING STRATEGY
Cone Communications study also shows that consumers want to get engaged with corporate social responsibility (CSR) efforts. Indeed, 88% of Americans want to hear about CSR efforts. Furthermore, if given the opportunity, 88% of US consumers would buy a product with a social and/or environmental benefit; and 88% of them would stop buying the products of a company that is irresponsible or having deceptive business practices.
However, efforts must be made by companies in the way their CSR actions are communicated to their audience, since 87% of US consumers believe companies share positive information about their CSR efforts, but withhold negative information and 60% of them are confused by CSR messages.
In the same manner in Turkey, 92% of Turkish consumers consider information related to greener product to be insufficient in Turkey.
Besides, the milennials accounts for a quarter of the world’s population, these urban citizens are highly engaged in global issues. As presented in the Engaging Tomorrow’s Consumer report, milennials have growing influence and incomes with:
·         84% of them believe it is their generation's duty to change the world.
·         80% of global millennials have acted in support of a brand they trust and more than half would volunteer to test new products from these trusted brands
·         71% want brands to be environmentally friendly and ethical
·         61% want them to connect with a cause or social issue.
What does it mean? It means that consumers are considering the whole brand itself and not only a product of a brand.

SOCIAL ATTRIBUTES REWARDED
The Guardian Sustainable Business Awards 2013 – are a perfect illustration of brands being awarded for their social actions. Here are some winners’ examples:

1. Cred Jewelry – Supply Chain Winner: since 1996, this company is producing ethical jewelry from fair trade gold that can be traced right back to the mine it came from.


2. B&Q Plc – Carbon Winner: the company’s main goal is to reduce its carbon footprint by 90% by 2023. B&Q is also committed to helping its customers reduce their carbon emissions as well and become more sustainable by offering more than 4.000 eco-products.

3. MADE-BY – Consultancy of the Year: This not-for-profit organization, which motto is "fashion with respect for people and planet", aims to revolutionize the fashion industry by improving its environmental and social conditions.

4. Olam International – Society Impact Winner: one of the world's leading agri-businesses is committed to improving farmers’ livelihoods as rural communities move from subsistence-based agriculture to commercial viability. 3.5 million smallholding farms around the world account for the sources provided to Olam for its production. Besides, to encourage good quality, Olam invested USD 4.5 million in training for farmers to learn how to manage their assets and resources.

5. Seacourt – Waste and recycling innovation Winner: the company is the world's first printer to achieve zero waste to landfill.

KASIM 2013 - Ayın sözü

Feike Sijbesma, DSM CEO’su, Ekim 2013:
“Sürdürülebilirlik şirket için gerçek değer ve giderek daha çok işi yürüten bir faktöre dönüşüyor.”

Sosyal Nitelikler: Müşteri sadakati kazanmanın anahtarı

Tina Ly.
Değişen çevre koşullarıyla birlikte müşterilerin markalara bakış açısı da değişti. Araştırmalar bugünün tüketicilerinin markalardan beklentilerinin çok farklı olduğunu ortaya koyuyor.
Bu zamana dek pazarlama nasıl bir gelişim gösterdi? Önceden, tüketiciler olarak bir ürünün ne kadar kullanışlı olduğuna bakardık. Sonra, markaların coşku ve duyguları harekete geçirişinden etkilendik. Şimdiyse ilişki kurabilen markalardan etkileniyoruz. Hal böyle olunca markalar yansıttıkları sosyal imajlarıyla ve tüketiciler tarafından nasıl algılandıklarıyla daha çok ilgilenir oldular. Bunun sonucunda sadece şirketler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birlikleri artmakla kalmadı rakamlar açısından pazarlama sektörü de bir patlama yaşadı; rakamlar 1990 yılında 120 milyon doları gösterirken 2010’da 1,62 milyar dolara ulaştı.
Müşteri neye dikkat ediyor?
Bugünün tüketicileri için bir ürünün fonksiyonelliği pek bir şey ifade etmiyor. Peki neye dikkat ediyorlar o zaman? Bugünün tüketicileri markanın bütünlüğüne, markanın ne yaptığına daha çok odaklanıyor; sadece yarattıkları ekonomik etkilere değil aynı zamanda toplum ve çevre için neler yaptıklarına bakıyor.
Cone Communications’ın bu yıl ABD pazarında yaptığı Sosyal Etki Çalışması (Social Impact Study)’na göre, ABD’li tüketicilerin %71’i sosyal ya da çevresel olaylara bir katkıda bulunmanın kuruluşların görevleri arasında bulunduğunu düşünüyor.
Çalışmaya göre ayrıca ABD’li tüketicilerin çoğu,
• Bir ürünü almaya ya da nereden alacağına karar vermeden önce şirketin sosyal ve çevresel konulara yaklaşımını dikkate alıyor (%82).
• Farklı bir ürün iyi bir amaca hizmet ediyorsa ve benzer bir fiyat ve kalite sunuyorsa o ürüne geçmeye daha yatkın oluyor (%89).
Türkiye’de, Türkiye Sürdürülebilirlik Akademisi’nin 2012 yılında yaptığı çalışma da benzer trendi gözler önüne serdi. Türk tüketicilerin %90’ı da daha çevreci ürünler sunan markalara kendilerini daha yakın hissediyorlar.

KSS olmazsa olmaz
Cone Communications’ın çalışmasının gösterdiği bir diğer sonuçsa tüketicilerin kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) çabaları içinde olan kurumlarla bağ kurmak istediği yönünde. Gerçekten de, ABD’lilerin %88’i daha çok KSS çalışmaları görmek istiyor. Dahası, eğer fırsat yaratılırsa ABD’li tüketicilerin %88’i sosyal ve/veya çevresel bir fayda sağlayan bir ürün almayı tercih edeceklerini ve aralarından %88’i sorumsuz ya da aldatıcı işler yapan bir şirketin ürünlerini almak istemeyeceklerini belirtiyor.
Ama bu çabalar şirketler tarafından, KSS eylemlerini hedef kitlelerine iletme şekillerinin içinde yapılmalı. ABD’li tüketicilerin %87’si şirketlerin KSS hareketleriyle ilgili olumlu bilgileri paylaştıklarına ama olumsuz bilgileri sakladıklarına inanıyor; bu tüketicilerin %60’ı da KSS mesajlarının kafalarını karıştırdığını söylüyor.
Aynı şekilde Türkiye’de tüketicilerin %92’si daha çevreci ürünlere dair bilginin Türkiye’de yetersiz olduğunu düşünüyor.
Bunların yanı sıra, dünya popülasyonunun çeyreğine tekabül eden Y jenerasyonu, bu şehirli vatandaşlar ciddi şekilde global sorunlarla ilgililer. Engaging Tomorrow’s Consumer raporunda sunulduğu üzere, Y jenerasyonu artan bir etkiye ve kazanca sahip.

Y jenerasyonunun;
• %84’ü dünyayı değiştirmenin kendi nesillerinin görevi olduğunu düşünüyor.
• %80’i güvendikleri markalara destek verdiklerini ve yarısından fazlası bu güvendikleri markaların yeni ürünlerini denemeye gönüllü olduklarını söylüyor.
• %71’i markaların çevreye duyarlı ve etik olmasını istiyor.
• %61’i markaların bir amaca hizmet etmesini ya da sosyal bir sorunla ilgilenmesini istiyor.
Bu ne anlama geliyor? Tüketicilerin sadece markanın ürünüyle değil, markanın bütünüyle ilgilendiği anlamına geliyor.

Ödüllendirilen uygulamalar
The Guardian Sustainable Business Awards 2013, yaptıkları sosyal uygulamalar için ödüllendirilen markalara mükemmel bir örnek. İşte kazananlardan bazıları:
1- Cred Jewelry – Tedarik Zinciri Birincisi: 1996 yılından beri şirket, çıktığı madene kadar geri takip edilebilen adil altın ticaretiyle etik mücevherler üretiyor.
2- B&Q Plc – Karbon Birincisi: Şirketin esas amacı karbon ayak izini 2023’e kadar %90 azaltmak. B&Q ayrıca müşterilerinin karbon emisyonlarını azaltmalarına yardım etmeye kendini adamış ve sunduğu 4.000 eko-ürün ile giderek sürdürülebilir olan bir şirket.
3- MADE BY – Yılın Danışmanlığı: Mottosu “İnsana ve doğaya saygılı moda” olan bu kar amacı gütmeyen organizasyon, çevresel ve sosyal koşullarını geliştirerek moda sektöründe bir devrim yaratmayı amaçlıyor.
4- Olam International – Toplumda Etki Yaratan Kuruluş: Dünyanın önde gelen endüstriyel tarım şirketlerinden Olam International kendini kırsal toplulukları geçim odaklı tarımcılıktan ticari finansal kapasiteye taşıyarak çiftçilerin geçim kaynaklarını geliştirmeye adıyor. Tüm dünyada 3,5 milyon küçük holding çiftliği Olam’ın üretiminin kaynağını oluşturuyor. Kuruluş ayrıca, kaliteyi artırmayı teşvik etmek amacıyla çiftçilerin gerekli araçları ve kaynakları nasıl kullanacaklarını öğrenmelerini sağlayan eğitimlere 4,5 milyon dolar yatırıyor.
5- Seacourt – Atık ve Geri Dönüşüm İnovasyonu Birincisi: Kurum, dünyanın ilk çöp sahasına hiçbir atık bırakmayan printerını üretiyor.

Sosyal Etki
%25: Tüketicilerin %25’i kuruluşların büyük sosyal ve çevresel sorunlara sadece destek olmakla kalmayıp olaylarla ilgili bilinci artırarak ve ürün, hizmet, para bağışları ya da gönüllü yardımlar yaparak bir değişim gerçekleştirmeleri gerektiğini düşünüyor.
%25: Tüketicilerin %25’i kuruluşların büyük sosyal ya da çevresel sorunlara ürün ya da hizmet, para bağışı yaparak ya da gönüllü yardımda bulunarak destek olmaları gerektiğini düşünüyor
%21: Tüketicilerin %21’i kuruluşların büyük sosyal ve çevre ihtiyaçlarını karşılamak için çalışma şekillerini değiştirmeleri gerektiğini düşünüyor.
Kaynak: Core Communatication

Thursday, October 24, 2013

OCTOBER - Quote of the month!

Jonathan Mildenhall - VP of Global Advertising Strategy and Creative Excellence at the Coca-Cola Company

“Failure is the start of innovation” 

Kristal Elma Festivalı: looking forward to attending season 2!

By Tina Ly.

For its 1st edition, the Kristal Elma Festivali was full of amazing campaigns and speakers with sustainable messages! Here is a selection of very inspiring ones!

1- Promote a fair balance in today’s world
Mercedes Erra, the President Executive of Havas worldwide and BETC founder, pointed out that balance between men and women help organizations to progress. She highlighted major facts of 2007 UNICEF Gender Equality study: “women perform 66% of the world’s work, produce 50% of the food, but earn 10% of the income and own 1% of the property”. To change such figures, people should go beyond the stereotypes; stereotypes that unfortunately everyone’s has. The big challenge to undertake is a cultural change embedded with the principle of sharing.

2- Small World Machines: a means to go beyond frontiers
Jonathan Mildenhall, the Vice President of The Coca Cola Company, presented amazing campaigns. One of them was the initiative named “Small World Machines – Bringing India and Pakistan together”. Through this machine, Indian and Pakistanis people could interact, connect, play and share happiness with one another. Participants noticed that both sides had actually a lot in common. Such initiative shows how breaking down barriers and stereotypes could be actually easy – especially in today’s world networks! – and bring so much: new friends!

3- Raise awareness about child mortality in India
As presented by Sonal Dabral, Chairman and Chief Creative Officer of DDB Mudra, a great campaign has been made to raise awareness about child mortality due to water hygiene. The film aimed to show that with basic solutions, such as washing hands correctly, could save so many lives.

4- Engage people to create sustainable solutions
François Petavy, CEO of eYeka, presented a great project launched by eYeka for Unilever.  eYeka's community members – a potential of 250.500 creative individuals – can compete in a contest by designing an original and revolutionary shower system for the next generation of showers, that combines an enjoyable experience with preservation of the environment; in other word a sustainable shower for the future.

5- Innovation as a key word
Christophe Cauvy, JWT European Head of Digital & Innovation, taught us that innovation is linked to creativity and that “Innovation is important because it is at the heart of our clients corporate and marketing strategy”. Innovation is also a team work in the sense that it is through the interaction with others, that one’s get inspired and innovates. He pointed out that the physicist Geoffrey West recently discovered that a larger city is more innovative. In other words, West’s Power Law suggests that a resident of a city with 5 million people is 3 times more creative than the inhabitant of a town with 100.000! Istanbul counts about 17 million people… so do the math!


And what innovation has brought us recently? Well, it brought a new Nike store made up with 100% trash in Shanghai! Because we learn from our mistake, major corporations which counted some flaws in the past are actually now walking more and more on the path of being more sustainable.  SMEs create sustainability solutions, as a rule of their core business; but the impact is more significant when big global corporations embrace them and engage their audience.
Hope to see the same casting and additional cast members next season!

2. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali için sabırsızlanıyorum!

Tina Ly.
İlk senesiyle Kristal Elma Yaratıcılık Festivali, sürdürülebilirlik üzerine mesajlar veren konuşmacılar ve olağanüstü kampanyalarla doluydu. İşte size en ilham verici konuşmalardan hazırladığım seçki…
1- Bugünün dünyasında adil dengeyi kurun
Havas’ın dünya genelindeki İcra Kurulu Başkanı ve BETC’nin kurucusu Mercedes Erra, kadın ve erkek arasındaki dengenin kuruluşların gelişimine yardım ettiğine vurgu yaptı. UNİCEF’in 2007’deki Cinsiyet Eşitliği Çalışması’nın önemli sonuçlarına dikkat çekti. Araştırma sonuçlarına göre, kadınlar dünyadaki iş gücünün %66’sını oluşturuyor ve tüm gelirin sadece %10’una, mülkiyetin %1’ine sahip olabiliyorlar. Bu rakamları değiştirmek için herkes kafalarındaki basmakalıp düşüncelerden kurtulmalı. Üstesinden gelmenin en zor olduğu şey, paylaşım ahlakıyla kafalara yerleştirilmiş kültürel değişim.
2- Small World Machines:  Sınırların ötesine geçmenizi sağlayan bir araç
Coca Cola’nın Global Reklam Stratejisti ve Yaratıcı Mükemmellik Bölüm Başkan Yardımcısı Jonathan Mildenhall, olağanüstü kampanyalar sundu. İçlerinden bir tanesi “Small World Machines – Bringing India and Pakistan Together” girişimiydi. Bu makineyle Hintliler ve Pakistanlılar birbirleriyle bağlantı kurdular, etkileşime geçtiler, oynadılar ve mutluluğu paylaştılar. İki taraf da çok fazla ortak yönleri olduğunu keşfetti. Böyle bir girişim, özellikle bugünün dünyasında, engelleri ve kafalardaki kalıpları yıkmanın ne kadar kolay olabileceğini gösteriyor ve bir sürü yeni arkadaş kazandırıyor!
3- Hindistan’daki çocuk ölümlerine dikkat
DDB Mudra’nın ajans başkanı ve yaratıcı yönetmeni Sonal Dabral, su hijyenine dikkat edilmemesi yüzünden gerçekleşen çocuk ölümlerine dikkat çekmek için harika bir kampanya sundu. Film, elleri doğru bir şekilde yıkamak gibi basit çözümlerle ne kadar çok hayatın kurtarılabileceğini göstermekteydi.
4- İnsanları sürdürülebilir çözümler yaratmaları için harekete geçirin
eYeka’nın CEO’su François Petavy, eYeka’nın Unilever için yayımladığı müthiş bir proje sundu. eYeka’nın – potansiyel 250.500 yaratıcı bireyden oluşan – topluluk üyeleri yeni nesil duşlar için orijinal ve devrim niteliğinde bir duş sistemi tasarlayarak bir yarışmada yarışabiliyorlar. Böylece eğlenceli bir deneyim çevre koruma bilinciyle birleşiyor; bir başka deyişle gelecek için sürdürülebilir duş sistemi ortaya çıkıyor.
5- Anahtar kelime olarak inovasyon
JWT Avrupa Dijital ve İnovasyondan Sorumlu Başkanı Christophe Cauvy, bizlere inovasyonun yaratıcılığa bağlı olduğunu öğretti ve şunu söyledi: “İnovasyon önemli çünkü bizim müşterilerimizin kurumsal ve pazarlama stratejilerinin kalbinde yer alıyor.” İnovasyon aynı zamanda diğerleriyle etkileşim kurma açısından bir takım oyunudur. Etkileşim sonucu kişi ilham alır ve yenilik yapar. Cauvy ayrıca Fizik uzmanı Geoffrey West’in daha büyük bir şehrin daha yenilikçi olduğu yönündeki keşfine vurgu yaptı. Geoffrey West’in teorisine göre, 5 milyon yerleşik nüfusu olan bir şehir, 100.000 nüfuslu bir yerleşim yerinden üç kat daha yaratıcı. İstanbul’da yaklaşık 17 milyon insan yaşıyor… Hesaplamayı siz yapın artık!
Peki inovasyon bize son zamanlarda neler gösterdi? Şangay’da tamamı çöpten yapılmış yeni bir Nike mağazasını gösterdi! Hatalarımızdan ders alıyoruz. Geçmiş yıllarda bazı hatalar yapmış büyük kuruluşlar şimdi sürdürülebilir olma yolunda hızla ilerliyor. Uzmanlar esas işleri olarak sürdürülebilirlik üzerine çözümler üretiyorlar ama büyük global kuruluşlar bu konuyu benimsediğinde ve hedef kitlesiyle paylaştığında daha büyük bir etki yaratılmış oluyor.

Önümüzdeki sene de aynı kadroyu ve bu kadroya eklenmiş yeni isimleri görmeyi umuyorum!

Tuesday, September 3, 2013

From now on, who to follow?

The Guardian has presented a list of the Top 30 Tweeters in US most influential on sustainability matters. In collaboration with Fishburn Hedges, they defined a Klout score to determine who are the ones having the most influence in the online sustainability debate. This Klout score is an aggregate of variables – including the number of followers a Tweeter has, who those followers are, and the number of retweets and responses Tweeters’s tweets receive – going from 0 (the less influential) to 100 (the more influential).   

However, Fishburn excluded organizations as well as full-time journalists, and manually checked that each twitter feed was centered around sustainability and actively engaged with followers (source: The Guardian).

#
Tweeters
Tweeters accounts
Klout score
1
Bill McKibben
 @billmckibben
84
2
David Jones
 @davidjoneshavas
80
3
Clayton Christensen
 @claychristensen
78
4
Simon Mainwaring
 @simonmainwaring
73
5
Susan McPherson
 @susanmcp1
71
6
Rosabeth Moss Kanter
 @RosabethKanter
66
7
Gil Friend
 @gfriend
65
8
Jeremy Heimans
 @jeremyheimans
65
9
David Wilcox
 @ReachScale
64
10
Julie Urlaub
 @TaigaCompany
63
11
Tony Schwartz
 @tonyschwartz
63
12
Adam Werbach
 @adamwerbach
63
13
Alice Korngold
 @alicekorngold
63
14
John Friedman
 @JohnFriedman
63
15
Neil Hawkins
 @neilchawkins
63
16
Cynthia Hellen
 @CynthiaHellen
62
17
April Rinne
 @aprilrinne
61
18
Dave Stangis
 @DaveStangis
60
19
Bruno Sarda
 @bruno68
59
20
Jacob Harold
 @jacobcharold
58
21
Tim Mohin
 @TimMohinAMD
58
22
Andrew Winston
 @AndrewWinston
57
23
Raz Godelnik
 @ecolibris
57
24
Kevin Moss
 @KevinIMoss
56
25
Janelle Heslop
 @jayhesl
56
26
Chris MacDonald
 @ethicsblogger
55
27
James Epstein-Reeves
 @jepsteinreeves
55
28
Jacquie Ottman
 @jacquelynottman
54
29
Kate Olsen
 @Kate4Good
54
30
Hannah Jones
 @hjones_nike
53